Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
Handhavers hebben ten onrechte een imagoprobleem

Handhavers hebben ten onrechte een imagoprobleem

De autoriteitspositie van boa’s wordt regelmatig in twijfel getrokken. Het is hoog tijd om het werk van stadswachten beter voor het voetlicht te brengen, schrijft Joost Eerdmans, wethouder veiligheid en handhaving in Rotterdam.

“U gooit uw fastfood-zak met milkshake en al op straat. Even wildplassen in een portiek omdat de rij in het café zo lang is. U parkeert de auto op de stoep om snel een boodschap te doen. Mag dat? Nee, zult u zeggen. Correct! Als u in een buurt woont waar dit aan de orde van de dag is, zult u het volkomen met me eens zijn dat we hierop moeten handhaven. Maar als een stadswacht een bon schrijft dan krijgt hij of zij geen applaus.

Het imago van handhavers is al jaren onderwerp van gesprek. Vaak wordt vergeten hoe deze functie zich heeft ontwikkeld. Boa’s hebben geen Melkertbaan meer, ze zijn professionals. Maar het oude imago is helaas moeilijk te veranderen. Die ene ervaring, waarbij iemand geen uitleg heeft gekregen waarom hij op de bon werd geslingerd, blijft hangen. En je hoort niemand over het goede werk van een jeugdhandhaver die door consequent handhaven de overlast van hangjeugd heeft beëindigd. Als ik aankondig dat de gemeente Rotterdam de boetes voor zwerfvuil verhoogt tot 500 euro is dat landelijk nieuws en krijg ik complimenten. Maar als de handhaver een bon schrijft… Veel te vaak krijgen boa’s de meest verschrikkelijke verwerpingen naar het hoofd.

In Rotterdam werken zo’n vierhonderd stadswachten dag en nacht aan het verbeteren van de veiligheid en de leefbaarheid in de stad. Handhaving is voor veel dagelijkse ergernissen, zoals zwerfvuil, hondenpoep, fietswrakken en graffiti, een belangrijke oplossing. De zichtbare zorgen worden aangepakt. Maar onze Rotterdamse handhavers doen veel meer. Ze zorgen dat hangjongeren zich gaan gedragen en gaan op huisbezoek bij woonoverlast. Het werkterrein van stadswachten is heel breed.

Rotterdamse stadswachten zijn niet alleen handhavers maar ook gastheren in de wijk. Bijna driekwart van alle Rotterdamse stadswachten werkt in een wijk. Zo krijgen we meer informatie over de buurtveiligheid, hebben de bewoners een duidelijk aanspreekpunt en zien we sneller welke delen van een wijk extra aandacht nodig hebben.
We laten ook zien wat een stadswacht voor de wijk kan betekenen. In september hielden stadswachten vanwege de Week van de Veiligheid pop-up actietafels. Midden in de wijk, met een kop koffie onder handbereik, gingen ze in gesprek met burgers over de zorgen over de lokale veiligheid. In de meer dan duizend gesprekken zijn gelukkig ook veel complimenten gegeven.

We blijven boa’s professionaliseren en werken daarvoor nauw samen met andere professionals, zoals de politie. We delen onderling informatie, hebben gezamenlijke briefings en houden gecombineerde acties. Door samen krachtig en zichtbaar te handhaven maken we de wijken veiliger.”

Het CCV heeft in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie een campagne ontwikkeld om gemeentelijke handhavers in de schijnwerpers te zetten. Met behulp van de campagnematerialen kunnen gemeenten bewoners meer bewust maken van de aanwezigheid, bevoegdheden en rol van gemeentelijk handhavers.