Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
Welke vakpublicatie wil of mag je niet missen?

Welke vakpublicatie wil of mag je niet missen?

Professionals uit de wereld van toezicht of handhaving geven in ‘Goed gelezen’ hun oordeel over een recente uitgave.

De Interventie
HOE LOS JE HARDNEKKIGE NALEVINGSPROBLEMEN OP?

Auteurs: Rob van Dorp & Jan Schipper
Uitgave: Bureau Inspectieraad

De Interventie biedt een methodiek voor interventies bij hardnekkige nalevingsproblemen. Hiervoor hebben de auteurs geput uit vertrouwde modellen en recente wetenschappelijke inzichten. Het boek wordt onder meer gebruikt als lesmateriaal bij de Leergang Interveniëren bij Complexe Nalevingsvraagstukken van de samenwerkende rijksinspecties. Zowel Van Dorp als Schipper zijn hierbij als docent betrokken.
‘Overzichtelijke stappen voor effectief toezicht’

Ben Schute, manager Handhaving Specifiek ILT, afdeling Luchtvaart“Met auteur Rob van Dorp heb ik onder meer samengewerkt bij de Inspectie Luchtvaart. In die tijd voerden we interessante discussies over toezicht en met name over de effecten daarvan. De Interventie is een zeer lezenswaardig boek. Het geeft de lezer inzicht in de verschillende facetten van het toezicht. Zowel voor de inspecteur als de manager geeft De Interventie een duidelijk overzicht van de stappen die je kunt/moet bewandelen om effectief toezicht uit te oefenen. Echt iets om binnen handbereik in je boekenkast te bewaren.
‘Als cursusboek een prima format, maar eveneens een goed naslagwerk’
In het boek zijn voor de cursisten diverse opdrachten opgenomen. Ik kan mij indenken dat lezers die de cursus niet volgen, baat zouden hebben bij een bijlage of hoofdstuk met nog meer uitgewerkte opdrachten of praktijkvoorbeelden. Een echte ‘eye opener’ vond ik de vele mogelijkheden om gedragsverandering te bewerkstelligen bij de onder toezichtgestelde. De boodschap: zoek oplossingen niet alleen binnen je eigen organisatie, maar kijk ook naar partners om zaken in gang te zetten waartoe je zelf niet toe bevoegd bent. Probeer dingen uit en houd er rekening mee dat de eerste poging vaak mislukt, maar geef niet op!”
‘Inzichten uit verschillende disciplines in een logisch geheel’

Aute Kasdorp, manager Klantbelang Centraal bij de AFM“Samen met auteur Rob van Dorp en zes andere toezichthouders bij RSM ben ik net begonnen aan een promotieonderzoek op het gebied van toezicht. Wat ik vind van De Interventie? Een geweldig boek, en dat zeg ik niet snel. De Interventie integreert de actuele kennis uit allerlei disciplines en de toezichtpraktijk tot één logisch geheel, en maakt het ook nog eens toegankelijk en praktisch toepasbaar.
‘Dit boek is te waardevol om in Nederland voor onszelf te houden!’
Het boek maakt een onderscheid in klassieke toezichtmethoden versus het oplossen van hardnekkige naleefproblemen, als die klassiekers niet effectief blijken. Maar de meeste inzichten die het boek etaleert zijn net zo goed in een andere toezichtcontext toepasbaar. Daar wil je toch niet mee wachten tot je verder alles hebt geprobeerd? Het zou daarom waardevol zijn om inzichtelijk te maken hoe je de methodiek in het boek kunt 'downsizen' voor kleinere toezicht-issues. In elk geval ga ik het boek promoten bij mijn AFM-collega’s. Ik denk dat het ons kan helpen om de inzichten die we putten uit diverse kennisdisciplines, nog meer geïntegreerd en systematisch toe te passen. En natuurlijk: vertalen in het Engels!”

Wil je het boek zelf lezen, download het hier.