Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
Toezicht te water

Toezicht te water

Tijdens de zomermaanden neemt het aantal recreanten op de Nederlandse wateren sterk toe. En hoe drukker het wordt, hoe groter de kans op een ongeluk. Marco Bol, buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), let daarom in deze periode extra op de veiligheid. Samen met zijn collega houdt hij toezicht op de Reeuwijkse Plassen in het Groene Hart. ToeZine ging een dagje mee. “Het is hier één groot vakantiepark.”

Zeilboten, fluisterbootjes, chique jachten en zelfs een varend vlot met palmboom: op de Reeuwijkse Plassen vind je vaartuigen in alle soorten en maten. Om dit waterverkeer in goede banen te leiden, gelden er op het water – net als op de weg – bepaalde regels. Veiliger voor de mensen, maar ook beter voor de kwetsbare natuur in dit plassengebied. Marco Bol, boa van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, ziet erop toe dat de regels gehandhaafd worden. Zijn doel? “Varen op de Reeuwijkse Plassen moet leuk, ontspannen én veilig zijn.”

250 uur per jaar

“In de zomer varen mijn collega en ik wekelijks op de plassen. Als het mooi weer is en we verwachten drukte, gaan we het water op. De andere dagen werken we ook als handhaver, maar dan op het land. Jaarlijks moeten we in totaal 250 uur toezicht op de plassen houden. Dat is zo afgesproken met de gemeente en lokale organisaties. Zeker in deze zomermaanden breng ik heel wat uurtjes op het water door. De mensen zijn in een vakantiestemming, de zon schijnt. Op die dagen heb ik de beste baan van Nederland!”
Op pad met buitengewoon opsporingsambtenaar Marco Bol

Lokale samenwerking

Een groot deel van de Reeuwijkse Plassen is particulier eigendom. De eigenaren hebben zich verenigd in Stichting VEEN: Verenigde Eigenaren En Natuurontwikkeling. Bol: “We werken samen met stichting VEEN en andere lokale organisaties, zoals watersportverenigingen. Samen hebben we afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over waar wel en niet gevaren mag worden. De politie vaart op vaste tijden ook met een politieboot op de plassen. Doordat wij juist geen vast vaarrooster hebben, vullen we elkaar goed aan. Ook kunnen we indien nodig snel met de politie schakelen, bijvoorbeeld als we een inbraak signaleren.”
Als het kan, houd ik het bij een waarschuwing. Eigenlijk is het ‘t beste als ik niét in actie hoef te komen.

Helpen of beboeten

Als toezichthouder op het water wil Bol het liefst mensen helpen. “Bijvoorbeeld door ze te waarschuwen voor slecht weer of ze een sleepje te geven als ze vastzitten. Maar ook door ze te wijzen op de regels, die zijn er natuurlijk voor hun eigen veiligheid. De mensen die hier vaak varen, kennen ons en werken graag mee. Als het kan, houd ik het bij een waarschuwing. Eigenlijk is het ‘t beste als ik niét in actie hoef te komen. Dan is het veilig en rustig op de plassen. Uiteindelijk gaan we daarvoor.”