Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
Zelfbewust in eigen Boa-uniform

Foto: Inge van Mill

Zelfbewust in eigen Boa-uniform

Een eigen kledinglijn voor Boa’s? VNG stapte voor de gelegenheid in de rol van couturier. Een modeluniform moet gemeenten over de streep trekken. Voor meer herkenbaarheid en eigen identiteit.

Fotografie: Inge van Mill

Fotografie: Inge van Mill

Fotografie: Inge van Mill

Fotografie: Inge van Mill

Wens van de beroepsgroep

Eén landelijk Boa-uniform was een wens van zowel de VNG, beroepsvereniging Beboa als minister Opstelten. Om het belang hiervan aan te geven was de minister zelf aanwezig bij de presentatie van het modeluniform. “In een VNG-werkgroep zijn de ontwerpeisen zorgvuldig vastgesteld”, vertelt Lisanne Kerstens, beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid en voorzitter van de werkgroep.

Twee tinten blauw

Het nieuwe uniform is voorzien van twee blauwtinten. Ze staan voor de twee rollen die de Boa in de openbare ruimte bekleedt. Donkerblauw is de kleur van doorpakken met gezag. Het lichtblauw symboliseert de benaderbaarheid van de Boa als het visitekaartje van de gemeente. “Want soms is vriendelijk aanwezig zijn je handhavingsstrategie”, weet Kerstens.

Krachtige uitstraling

Op de rug van het uniform is gekozen voor ‘Handhaving’. “Toezicht viel af als begrip. Een Boa kán strafrechtelijk handhaven en dat moet het uniform vooral ook uitstralen”, stelt Kerstens. Den Haag is de eerste gemeente waar het nieuwe uniform in het straatbeeld zichtbaar zal zijn. Ook Eindhoven is om. Wie volgt?

Uniek kenmerk

Een uniek element moest het uniform ook krijgen. “Inspiratie hebben we uit het binnen- en buitenland gehaald. Doseren is belangrijk, want het wordt snel een kermis.” De keus viel op een blokjespatroon: als band op de borst, rondom de pet, en op de reflectieband van de riem. Zo is de Boa bij daglicht en in het donker duidelijk te herkennen.

Stof en draagcomfort

Of de kleding lekker zit, winddicht is of misschien waterafstotend? Dat bepalen gemeenten zelf. De vertaalslag naar een exacte patroontekening en een bestek doen gemeenten namelijk samen met marktpartijen. Een rok, korte broek, of fleecetrui; in theorie kan het allemaal. De uitgangspunten uit de handreiking zijn op elk kledingstuk te kopiëren.

Gedeponeerd als merk

Het ontwerp is door VNG officieel gedeponeerd in het merkenrecht. Kerstens hierover: “We hebben er veel tijd en moeite in gestoken. Je wilt niet dat andere functionarissen de kleding ook gebruiken. Dan is het doel van meer herkenbaarheid teniet gedaan.”