Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
“Gelukkig stellen mensen ons werk wel op prijs”

Thomas Peek. Bron: Boswachtersblog.nl, Staatsbosbeheer

“Gelukkig stellen mensen ons werk wel op prijs”

Staatsbosbeheer beschermt en ontwikkelt natuur. En laat mensen daar graag van genieten. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in het veld zien erop toe dat sporters, dagjesmensen, hondenbezitters, fietsers en rustzoekers zich aan de regels houden. Boswachter Thomas Peek vertelt in deze ‘Inspectie onder de loep’ hoe hij dit doet in Nationaal Park Hollandse Duinen.

Wat houdt het werk als boa bij Staatsbosbeheer in?

“Mensen laten genieten van ons prachtige Nationaal Park Hollandse Duinen. Dat is mijn belangrijkste doel. Om de natuur te beschermen zijn er een paar hoofdregels waar ik op toezie. Regels als vrij wandelen op de wegen en paden, honden aanlijnen tussen 15 maart en 15 augustus en regels voor gemotoriseerd verkeer. In de zomer houd ik ook vaartoezicht op de Kagerplassen en het Braassemermeer. Bezoekers moeten natuurlijk wel op de hoogte zijn van de regels. Daarom is informatievoorziening heel belangrijk. Hoewel er overal bij de ingangen borden en infopanelen staan, hoor ik toch regelmatig ‘Dat wist ik niet’ als ik mensen op de regels wijs.”
“Toch hoor ik regelmatig ‘Dat wist ik niet’ als ik mensen op de regels wijs”

Wat zijn jouw taken als boa-coördinator in Zuid-Holland?

“Ik zorg voor de uitrol van het landelijk beleid van Staatsbosbeheer in de provincie. In Zuid-Holland werken veertien boa’s in vaste dienst en huren we op drukke momenten vier externen in. Ik maak de werkroosters, regel dat alle boa’s trainingen volgen en maak afspraken met derden, zoals Waternet of gemeentes. We besteden drie tot vier dagen per jaar aan het opfrissen van wetskennis. Voor onze eigen veiligheid dragen we geweldsmiddelen. Onze kennis daarvan toetsen we jaarlijks en eens per kwartaal trainen we in het gebruik ervan. Als boa’s in het veld dragen wij een wapenstok en hebben we handboeien op zak. In 2019 krijgen we er pepperspray bij. En we hebben één surveillancehond. Met landelijk 70 meldingen van agressie en geweld in het afgelopen jaar, en dit jaar al drie gevallen van fysiek geweld, is dat helaas nodig.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“De helft van mijn tijd breng ik buiten door. Ik werk 36 uur, maar in de zomer maak ik vaak meer uren, ook ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Ik woon in Noordwijk, dus meestal begin ik mijn dag op ons kantoor daar. Vervolgens maak ik een rondje. Bijvoorbeeld met de auto en te voet, zodat ik op één dag van de boswachterij Noordwijk via Katwijk naar Wassenaar of Den Haag kan. In drukke periodes, zoals in de zomer, houd ik vooral toezicht op de hoofdingangen naar de duinen. Als de ochtendsporters weg zijn, controleer ik de rustgebieden. Overdag zijn er veel dagjesmensen, in de avond komen hondenbezitters en mountainbikers. In de zomer vaar ik vanaf Vlietland met de boot over de Kagerplas en het Braassemermeer. Op de eilanden die weidevogelgebied zijn, mogen geen mensen komen.”
“Als boa in het veld is je netwerk heel belangrijk’

Welk voorval is je het meest bijgebleven?

“Een paar jaar geleden merkten we dat een elektronische omheining steeds kapot geknipt werd. Na verloop van tijd waren we dat zat en zijn we gaan posten. Lagen we om vijf uur ’s ochtends met ons drietjes in de duinen onder camouflagenetten. Dat was in november, dus het was niet al te warm. Na zes ochtenden betrapten we de dader. Hij probeerde er nog vandoor te gaan, maar we kregen hem te pakken en konden hem de handboeien omleggen. Die handboeien hadden we toen net een maand in gebruik, dus we brachten de training meteen in de praktijk.”

Wat zou er gebeuren als jullie geen toezicht houden?

“Dan wordt het een zootje. Zeker bij ons in het Westen. In het Oosten van Nederland kun je de hele dag rondlopen en hooguit vier of vijf mensen tegenkomen. Hier is het in de ochtend al spitsuur. Wij kunnen wandelaars, mountainbikers en ruiters niet over een en hetzelfde pad sturen. Dan krijgen ze ruzie, dus we houden dat verkeer bewust gescheiden. Gelukkig stellen mensen ons werk wel op prijs. Ze zien ons ook als vraagbaak en informeren bijvoorbeeld waar ze reeën kunnen zien.”

Welke tip heb je voor andere boa’s?

“Als boa in het veld is je netwerk heel belangrijk. Als je de wijkagent af en toe meeneemt of eens langsgaat op het politiebureau, weten ze ook meteen wie je bent als je hun hulp inroept.”

Wat voor handhaver ben jij?

Al ruim 8.000 handhavers ontdekten met de Stijlwijzer wat hun dominante handhavingsstijl is en vergeleken die met die van collega’s. Handig bij bijvoorbeeld het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan, een teamscan of het samenstellen van handhavingskoppels die elkaar aanvullen. Help mee om dit instrument verder te verbeteren door een korte evaluatie in te vullen. Heeft u de Stijlwijzer nog niet geprobeerd? Kijk op watvoorhandhaverbenjij.nl