Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
App als nieuw wapen tegen criminaliteit in jachthavens

App als nieuw wapen tegen criminaliteit in jachthavens

In jachthavens heeft handhaving lange tijd op een laag pitje gestaan. Dat maakt ze interessant voor criminelen en daarmee broedplaatsen voor ondermijning. De app ‘Regelgeving in jachthavens’ moet de handhaving makkelijker maken. Deze app helpt behalve handhavers ook jachthaveneigenaren, en is bovendien nuttig voor booteigenaren.

Voor wie iets op zijn kerfstok heeft en zich schuil wil houden, is een jachthaven een uitgelezen plek. Doordat er weinig regels gelden, is het er anoniem toeven. De toegang is eenvoudig: een lading cocaïne is met een zeilschip gemakkelijk naar binnen gesmokkeld. En zwart geld is met de cashaankoop van een boot zó witgewassen. De Taskforce-RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) Brabant Zeeland, een samenwerking tussen gemeenten in Brabant en Zeeland, de politie, de FIOD en het Openbaar Ministerie, startte daarom het project jachthavens. Samen bestrijden de partijen ondermijning in de 110 recreatieve jachthavens in de regio. Eén van de resultaten van de samenwerking is de app ‘Regelgeving in jachthavens’.
“Het is vaak onduidelijk wie welke bevoegdheid heeft. Met de app heeft een gebruiker daar snel uitsluitsel over.”
Hans Sterkens is namens de politie aan Taskforce-RIEC verbonden: “We merkten dat de wet- en regelgeving rondom jachthavens voor veel handhavers en toezichthouders een blinde vlek is. Niet alleen voor de omgevingsdienst die namens de gemeente werkt, ook voor de opsporingsdiensten van de politie en de Belastingdienst. Het is vaak onduidelijk wie welke bevoegdheid heeft. Met de app heeft een gebruiker daar snel uitsluitsel over.”

Eén app

Van horeca-vergunningen, milieueisen, eisen voor faciliteiten tot eisen voor de markeringen van boten. Het is allemaal te vinden in de app. Bij elke vergunning of eis staat ook waar je een overtreding kunt melden. Via een link komt de gebruiker meteen op de website of bij het meldingsformulier van die instantie. Dat kan de omgevingsdienst zijn, maar bijvoorbeeld ook de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Douane of het Kadaster.
“De app is nog een proef. Wordt hij goed gebruikt, dan updaten we elk half jaar de regels en wetten.”
Een projectleider vanuit de Taskforce-RIEC heeft een half jaar lang alle regels en wetten rondom jachthavens verzameld. Dit monnikenwerk heeft nu een complete app opgeleverd. Sinds ongeveer twee maanden is hij in de lucht. De app is ontstaan in samenwerking met het CCV. “Zij hebben de kennis in huis gehaald om de app te bouwen én ze hebben infrastructuur om zo’n app technisch mogelijk te maken”, vertelt Sterkens. “Dit is nog een proef, maar als de app goed wordt gebruikt, blijven we hem onderhouden. Elk half jaar updaten we dan de regels en wetten, natuurlijk in samenwerking met de betrokken instanties.”

Eén overheid

Vóór de app kon het bijvoorbeeld gebeuren dat de politie een controle uitvoerde, maar daarbij overtredingen over het hoofd zag. Dit kwam dan doordat het type overtreding onder een andere instantie valt. “Nú weet de politie waar zij op moeten letten in een jachthaven. Zo viel laatst bij een controle op dat de blusinstallatie van een haven mogelijk niet in orde was. De politie zag toen in de app dat dat voor rekening van de omgevingsdienst komt. Na een melding van de politie kwam daarom de omgevingsdienst ook controleren in die haven. Met de blusinstallatie bleek niks mis, maar ze troffen wél een verkeerde opslag van diesel en benzine”, vertelt Sterkens. “Als Taskforce-RIEC willen we zo als één overheid optreden. Je controleert vanuit je eigen instantie, maar denkt ook mee namens andere instanties. Dat is duidelijker voor onszelf, maar ook voor degenen die gecontroleerd worden.”

Vele gebruikers

De app is nadrukkelijk niet alleen voor handhavende partijen bedoeld, maar ook voor eigenaren van havens en boten. Hij is in de App-store en Google Play Store dan ook voor iedereen verkrijgbaar. Sterkens is tijdens controles al geïnteresseerde jachthaveneigenaren tegengekomen. “Zij geven aan dat ook zij niet alle regels kennen of weten waar ze iets moeten melden. Dat zij de app ook downloaden is precies onze bedoeling. Hoe meer gebruikers, hoe beter de controle.” Zo weten eigenaren van jachthavens dankzij de app dat ze een vaartuig- en bezoekersregistratie bij moeten houden. En kunnen ze ook vinden hoe ze dat moeten doen. Zo’n registratie ontmoedigt de vestiging van criminelen in hun haven. Door de registratie worden mogelijke criminelen namelijk uit de anonimiteit gehaald. Smokkelen of witwassen wordt daardoor een stuk moeilijker.
“Hoe meer gebruikers, hoe beter de controle.”
De volgende stap is dat ook booteigenaren de app gebruiken. “Het zijn vaak kleine gemeenschappen in jachthavens. Die mensen hebben het echt wel door als er iets niet in de haak is. Met de app weten ze waar ze op moeten letten, en vooral waar ze moeten zijn als ze iets willen melden”, legt Sterkens uit. Bovendien gaat het automatisch ondermijning tegen als ook bootgebruikers zich beter aan regels en wetten houden. Iemand die een boot wil kopen maar eerst even checkt of die aan de wet- en regelgeving voldoet, voorkomt mogelijk aankoop van een illegaal voertuig. Als diegene dan ook nog de verkoper van die boot meldt, kan de politie ook de verkoper benaderen. Via folders en brochures in jachthavens wil Taskforce-RIEC booteigenaren bereiken. Bovendien hoopt Sterkens dat de app uiteindelijk door het hele land gebruikt wordt. Sterkens: “Ik weet dat collega’s van de politie in andere delen van het land hem soms al gebruiken. Door de app zoveel mogelijk te promoten bij collega’s in andere gemeenten, neemt het gebruik hopelijk nog verder toe.”