Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
Kroniek van een aangekondigd bedrijfsbezoek

Kroniek van een aangekondigd bedrijfsbezoek

Column: Rob Velders

Een opmerkelijk bericht kwam deze zomer via Publeaks en de Volkskrant de wereld in. Het managementteam van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldde – in een intern verslag – het voornemen om voortaan bedrijfsbezoeken altijd aan te kondigen. "Wij vallen een bedrijf niet onverwacht lastig."

Nu is het zo dat er goede argumenten te bedenken zijn om een bedrijfsbezoek aan te kondigen. Voor ondernemers kan het de (gevoelde) last helpen verlagen. Vanuit het perspectief van het toezicht kun je daar best ver mee gaan, tenminste, als het bedrijf zich in het verleden een goede nalever heeft betoond. Dat geldt zeker als je komt controleren op zaken die men niet zomaar kan aanpassen, zoals de aanwezigheid van een adequaat brandblussysteem, logboeken en illegale gebouwen. Of op minder belangrijke zaken die men vóór het toezicht nog in orde kan maken, variërend van het keuren van brandblussers of reinigen van een vet-afscheider.

Maar wat er nog meer in het uitgelekte verslag staat, dat is toch wel schrikken: “Als er reden voor wantrouwen is, dan kunnen we vrijwel alles nalopen in de boekhouding.” Zo’n naïeve veronderstelling kan ik bijna niet geloven. Slecht gedrag vind je vrijwel nooit terug in de boekhouding. Ik zie het helemaal voor me: “Jongens, de inspectie komt volgende week controleren. De zwarte boekhouding zal ik dus thuis houden, en de 180 ton illegale troep achter op het terrein moet de komende dagen naar onze andere vestiging worden gebracht. En Henk, alles moet komende week even op de plek staan die de vergunning aangeeft en graag ook de lekbakken eronder. Waar hebben we die eigenlijk opgeborgen? Piet, zorg jij dat de vrachtwagens met de te gladde banden die dag voor een verre rit zijn ingepland?” Resultaat: de naleving blijkt tijdens de controle goed, de inspectie is tevreden, en de grootste boeven ook…

Maar het meest schrik ik nog van een verder onbesproken quote die in de Volkskrant is opgetekend inzake de ‘obsessie’ van de Inspecteur-Generaal voor het opstellen van convenanten met bedrijven: “Het is al voorgekomen dat inspecteurs in gelijke gevallen convenanthouders laten wegkomen met overtredingen, terwijl bedrijven die geen convenant hebben wel worden beboet”, aldus de melding. Gebruik van het woord obsessie kan ik nog wel enigszins volgen. Wat ik weiger te geloven is dat de leiding van de inspectie marchandeert. Zelfs de suggestie dat ze niet integer zijn is schadelijk en doet pijn. Dus klokkenluider: kom met bewijzen of hou je mond.

Lees ook het nieuwsbericht in de Volkskrant