Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
Steviger op straat

Foto: BOA ACP

Steviger op straat

Column Wiep van der PalVoor een sterkere beroepsidentiteit is investeren in de opleiding van boa’s een voorwaarde. Dat stelt Wiep van der Pal, vakbondsbestuurder van BOA ACP.

“Laten zien waar de boa voor staat, dat blijkt zo eenvoudig nog niet. Er kleven beelden aan de beroepsgroep die hardnekkig zijn. De politie laat taken liggen, ‘en ach, dat doen de boa’s er wel even bij’. Dat zit vast op het cliché van ‘hulpjes waar we nog wat taken voor moeten zien te vinden’. Het is lastig om je tegen die toon van ondergeschiktheid te verweren. Hoe dan ook is het een miskenning van wat boa’s bijdragen.

Binnen de vakgroep BOA ACP speelt volop hoe we de positie van de boa beter zichtbaar kunnen maken. Zeker is: we zijn overtuigd van de waardevolle co-creatie tussen politie en boa’s, tussen veiligheid en leefbaarheid. Graag zouden we boven tafel krijgen wat burgers van het functioneren van boa’s denken. Om die reden zijn we bezig een imago-onderzoek voor te bereiden. Laat de feiten maar spreken. Valt de uitkomst mee, dan is dat een hart onder riem. Valt het tegen, dan hebben we bruikbare input voor wat beter moet.

Van de discussie over wie wat doet moeten we geen strijdtoneel maken. Dan schieten we het doel voorbij. Natuurlijk moeten boa’s ook bereid zijn naar zichzelf te kijken. Er kan van alles beter. Sterker; dat willen zij zelf heel graag. Betere opleidingen is wat mij betreft de sleutel. Liever dan een boa-academie naast de politieacademie zie ik één veiligheidsacademie ontstaan waarin je van elkaar leert. Wetskennis, geweldsbeheersing, omgang met publiek; allemaal thema’s die in zo’n academie verdieping kunnen krijgen. Zo kom je steviger op straat te staan en versterk je de beroepsidentiteit.

Een herkenbare boa voor de burger, laten we daar met elkaar aan werken. Op een gelijkwaardige basis samenwerken is dan de enige route naar resultaat voor leefbaarheid en veiligheid. In co-creatie dus.”