Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
Trending toezicht

Doorstroming en veiligheid op snelwegen verbeteren door inzet weginspecteur als boa
Foto: Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

Trending toezicht

Onderzoek naar publiek vertrouwen in toezichthouders

Hoe neemt het publieke vertrouwen in toezichthouders toe, als die meer inzicht geven in de manier van werken, de uitkomsten en effecten van het toezicht? Dat is een van de onderzoeksthema’s waarmee Femke de Vries zich gaat bezighouden als bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De leerstoel, die De Vries sinds februari bekleedt, is ingesteld door beroepsvereniging Vide om onderwijs en onderzoek op het brede terrein van toezicht te stimuleren. De bijzonder hoogleraar wil onder andere kijken hoe diverse toezichthouders in verschillende landen openheid van zaken geven, zo vertelde ze in een interview met Financieele Dagblad.

De Vries combineert het hoogleraarschap in Groningen met haar functie als secretaris-directeur bij De Nederlandsche Bank (DNB). Op dit moment is ze ook gastdocent aan onder andere de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar promoveerde ze in 2005 op een onderzoek naar het gebruik van het bestuurlijke sanctie-instrumentarium in de Douanewet.

Lees hier het persberichten hier het FD-artikel – over de benoeming van Femke de Vries

Weggebruiker opgelet: boa’s bij Rijkswaterstaat

Acht weginspecteurs van Rijkswaterstaat hebben in 2015 de status van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (boa) gekregen. Het gaat om een experiment in de regio Rotterdam, bedoeld om de doorstroming en veiligheid op de snelwegen te verbeteren.

De weginspecteurs krijgen de bevoegdheid om als boa op te treden tegen automobilisten die een rood kruis boven de weg negeren of die onterecht parkeren op de vluchtstrook. Tegen weggebruikers die deze twee overtredingen begaan, kunnen de boa’s proces-verbaal opmaken. De handhaving vormt een aanvulling op de reguliere taken van de weginspecteurs, die er na incidenten voor zorgen dat politie en hulpverleners veilig hun werk kunnen doen. Tegelijkertijd blijft de politie optreden tegen verkeersovertredingen.

Het experiment rond Rotterdam is onderdeel van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het programma, dat sinds 2011 bestaat, heeft tot doel om het aantal files in de twaalf drukste regio’s in het land met twintig procent te verminderen.

Lees hier meer over het experiment met weginspecteurs met boa-bevoegdheden.

Best Gejat Prijs voor aanpak tegen fraude en uitbuiting

De gemeente Westland heeft de Best Gejat Prijs gewonnen met een speciale inschrijfprocedure voor arbeidsmigranten. De gemeente, die een bovengemiddeld aantal arbeidsmigranten huisvest, ontwikkelde de methode om snelle inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) mogelijk te maken.

Dankzij de procedure is de inschrijftijd teruggebracht van dertig naar twee minuten. Dat komt de aanpak van fraude, de preventie van arbeidsuitbuiting en de inning van lokale belastingen ten goede. De aanpak van de gemeente Westland heeft brede navolging gekregen. Via workshops is de methodiek overgedragen aan tachtig gemeenten. Daarbij deelde de Zuid-Hollandse gemeente ook kennis over de juridische aandachtspunten en de praktische organisatie van de inschrijfprocedure. Met als resultaat: de eeuwige roem van de Best Gejat Prijs 2014.

Meer weten over de Best Gejat Prijs?
Bekijk het nieuwsbericht op de website van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten.

Realiseren van drie onderzoeken

Op 27 november 2014 vond het congres De Aansluiting in Amersfoort plaats. Tien onderzoekers presenteerden daar hun voorstellen voor nieuw onderzoek. Tijdens het congres hebben bezoekers aangegeven welke drie onderzoeken zij graag uitgevoerd zien worden. De werkgroep Handhaving en Gedrag nam de uiteindelijke beslissing en heeft er voor gekozen de volgende onderzoeken te realiseren:
  • ‘Horen, zien en spreken’ (Judith van Erp en Henk van de Bunt, Erasmus Universiteit Rotterdam),
  • Boerenbedrog? Zicht op domeingebonden regelovertreding’ (Fiore Geelhoed, Vrije Universiteit Amsterdam),
  • Liever een standbeeld dan een schavot?’ (Michael Vliek, Universiteit van Amsterdam)

Op de website is meer te lezen over de inhoud van bovenstaande onderzoeken. Na afronding worden de onderzoeken gepubliceerd in de wetenschappelijke reeks die het samenwerkingsprogramma Handhaving en Gedrag uitbrengt.

ToeZine nodigt uit voor een Toezichtdate

Van exportinspectie op een bloemveiling tot controles op een middelbare school. Van de invoer van schildpadden tot de hygiëne in een verzorgingshuis. Professionals in het toezicht komen op veel plaatsen. Al die kennis, inzichten en methodes zijn het delen met elkaar meer dan waard. ToeZine nodigt je uit om op Toezichtdate te gaan. Bij welke toezichtorganisatie zou jij een keer een kijkje willen nemen?

Ben jij trots op je werk en wil je ook iemand een dagje meenemen?

Stuur een mail naar toezine@hetccv.nl waarin je motiveert waarom en bij welke organisatie je op toezichtdate wilt, en waarin je aangeeft wat voor inspectiebezoek je te bieden hebt. De redactie van ToeZine zal als ‘matchmaker’ uit de inzendingen een selectie maken voor Toezichtdates! Na afloop van je date breng je verslag uit voor ToeZine.