Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
Vrolijk

Vrolijk 'getekend' voor het leven

Er wordt heel wat getatoeëerd in Nederland. Het aantal tattoo- en piercingshops is in circa acht jaar tijd zo’n beetje verdubbeld. Over smaak valt niet te twisten. Wél over de vraag of consumenten erop kunnen rekenen dat hun behandeling hygiënisch en veilig is.

Een subtiel roosje op de schouder, de namen van je kinderen in de hals, of toch liever Bob Marley? Een definitieve lichaamstekening is iets voor de vakman, weet ook Maxim, tatoeëerder bij Artcastle in Zeist. “Dagelijks zien wij hier mensen binnenkomen met op hun lichaam de resultaten van ‘thuisprikkers’.” Dat gebrek aan kwaliteit levert niet alleen geklieder op, maar ook gezondheidsrisico’s door infectiegevaar. Wettelijke regels moeten de consument beschermen tegen onveilige situaties. En: daar hoort ook toezicht bij.

Veiligheid voor de klant

Pas sinds 2007 zijn tattoo- en piercingshops vergunningplichtig. De GGD beoordeelt of een studio (opnieuw) een vergunning krijgt. Tijdens zo’n driejaarlijkse controle moet er een klant aanwezig zijn, zodat de inspecteur zich een oordeel kan vormen over de behandeling. Hans Duinkerken is inspecteur bij GGD regio Utrecht: “Onze taak is om in de praktijk toe te zien of het veilig is voor de klant. We kijken naar hoe het werk uitgevoerd wordt, maar ook naar zaken als de inrichting van de behandelruimte en of instrumenten goed steriel zijn.”

Alléén voor twaalf jaar en ouder

Behalve de regionale GGD’en die vaststellen of er hygiënisch gewerkt wordt, is er een rol voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij voeren steekproeven uit en controleren onder meer op de leeftijdsgrens. Onder de twaalf jaar oud is het niet toegestaan een tatoeage te laten zetten. Dit voorjaar nog kwam in het nieuws dat ongeveer een derde van de inkt die in Nederland gebruikt wordt stoffen bevat die kankerverwekkend kunnen zijn. Kúnnen dus, want hoe groot het risico daadwerkelijk is, is onbekend.