Toezine

Wekelijkse verdieping voor professionals in toezicht, handhaving en inspectie

Bezig met laden...
Oefenen met VR is levensecht en breed toepasbaar

Senioren leren babbeltrucs herkennen met VR-bril

Oefenen met VR is levensecht en breed toepasbaar

Virtual reality (VR) is de experimentele fase voorbij. Op steeds meer terreinen vormt het een serieuze tool, ook voor de wereld van toezicht en handhaving. Colin Voetee (CCV) is al jaren betrokken bij het ontwikkelen en inzetten van VR in veiligheidstrainingen. Wat zijn volgens hem de grote voordelen van VR? En welke toepassingen ziet Voetee voor de toekomst?

Colin Voetee

In een virtuele wereld zijn de mogelijkheden eindeloos; met computertechnieken kan alles worden gesimuleerd. Of dat nu een woning, een bedrijfsruimte of een puur denkbeeldig evenement is. Voor burgers en ondernemers kunnen situaties uit het dagelijks leven worden nagebootst. Het helpt ze om zich voor te bereiden op risicovolle situaties, laat ze ervaren wat slachtoffers doormaken of het maakt plannen voor ruimtelijke inrichting zichtbaar. Doordat de situaties zo levensecht zijn, kan het gebruik van VR bovendien interessante nieuwe inzichten geven in menselijk gedrag.

Nieuwe doelgroepen bereiken

Virtual reality kan een effectieve aanvulling vormen op bijvoorbeeld e-learnings en traditionele trainingen, weet Colin Voetee. Als adviseur Veilig Ondernemen ontwikkelt hij trainingen met VR, zoals een training waarbij senioren babbeltrucs leren herkennen en een training waarbij ondernemers leren omgaan met overvallen. In de trainingen worden bewust ‘echte’ beelden gebruikt. Die zijn opgenomen met een 360-gradencamera en kunnen met zowel een speciale VR-bril als een smartphone of tablet bekeken worden.
“De films zijn goed te integreren in bestaande trainingsmodules en maken het vooral mogelijk nieuwe doelgroepen te bereiken.”
“De films zijn geen vervanging van bestaande middelen”, benadrukt Voetee. “Ze zijn goed te integreren in bestaande trainingsmodules en maken het vooral mogelijk nieuwe doelgroepen te bereiken. Denk aan jonge huizenbezitters; mensen tussen de 25 en 35 die net op zichzelf wonen. Deze generatie heeft vaak weinig tijd en een korte aandachtsspanne. Laagdrempelige filmpjes van drie tot vier minuten zijn dan perfect. Kort en snel krijgen ze een indruk van potentiële risico’s. Doordat de beelden gratis en online beschikbaar zijn, kunnen ze ook makkelijk worden gedeeld via social media.”

Bewustwording

“Met VR kun je vooral goed werken aan bewustwording”, legt Voetee uit. “In een virtuele wereld ervaar je welke situaties er kunnen ontstaan en hoe je vervolgens het beste kunt handelen.” Zo wanen gebruikers zich midden in een winkel of restaurant; ze kunnen 360 graden om zich heen kijken en oefenen in het opmerken van criminele handelingen. Een ogenschijnlijk aardige man lijkt bijvoorbeeld een oudere vrouw te helpen met haar boodschappen, maar pikt intussen haar portemonnee.
De films zijn niet alleen gericht op het herkennen van situaties, maar ook op de interventietechnieken waarmee mogelijke dreiging al in een vroeg stadium kan worden gestopt. Bij de training voor winkelpersoneel wordt onder meer gebruikgemaakt van de GOAL-aanpak (Groeten, Oogcontact maken, Aanspreken en Luisteren). Voetee: “Met VR is het effect van de oefening veel groter. De kijker zit er middenin, dat maakt het heel herkenbaar en ‘dicht op de huid’.”
VR-films zijn niet alleen gericht op het herkennen van situaties, maar ook op de interventietechnieken waarmee mogelijke dreiging al in een vroeg stadium kan worden gestopt.
Het CCV maakt de films in samenwerking met de politie en branche-partijen zoals Koninklijke Horeca Nederland en Detailhandel Nederland. “Bij dit soort films is het een voordeel als je over een groot netwerk beschikt”, legt Voetee uit. “Met name publiek-private samenwerkingen leveren vaak veel kennis op.” Koninklijke Horeca Nederland heeft de film inmiddels geïntegreerd in de eigen trainingen. Niet als vervanging, maar als aanvulling. De kosten vallen mee, vindt hij. “Een film kost ongeveer drie keer zoveel als een ‘platte’ film van dezelfde lengte. Maar dan heb je wel een veel modernere variant, met een grotere impact en een brede toepasbaarheid. In overleg met de betrokken ondernemersorganisaties streven we naar een tijdloze vorm en situaties die breed herkend worden.”

Doorontwikkelen

In totaal zijn er nu zes films beschikbaar. Dit jaar nog wordt dat aantal uitgebreid naar twaalf. Voetee: “We hebben inmiddels ook een specifieke voorlichtingsfilm voor senioren en we gaan aan de slag voor chauffeurs in het openbaar vervoer. Zij krijgen een film waarmee ze leren omgaan met agressie.” VR is ten slotte ook heel geschikt voor het nabootsen van de buitenruimte; de techniek kan worden toegepast op elk terrein waar toezicht moet worden gehouden. En tegelijkertijd is het nog steeds een relatief nieuwe tool. “Ik denk dat de mogelijkheden met VR in de toekomst alleen nog maar groter worden”, besluit Voetee.